Biografisch Woordenboek van Nederland Wiskundigen


Jacob Willem Cohen (1923-2000)

Wim Cohen was een van de groten in de wachttijdtheorie. Zijn boek The Single Server Queue is een standaardwerk.

COHEN, Jacob Willem, specialist in waarschijnlijkheidsrekening (Leeuwarden, 27 augustus 1923 - Den Haag, 12 november 2000). Zoon van Benjamin Cohen en Aaltje Klein. in 1946 huwde hij Dina Julia Sarena Hes, uit dit huwelijk werden drie dochters geboren. In 1964 huwde hij Annette Betty Waterman, uit dit huwelijk werd één zoon geboren.

Een groot deel van de Tweede Wereldoorlog zat Wim Cohen, direct na zijn middelbare schooltijd, ondergedoken. In die tijd verwierf hij zich, door zelfstudie, een zo grondige kennis van de wis- en natuurkunde, dat hij na de oorlog in hoog tempo zijn studie werktuigbouwkunde in Delft voltooide. Hij promoveerde cum laude op het proefschrift On Stress Calculations in Helicoidal Shells and Propeller Blades.

Van 1950 tot 1957 werkte Cohen bij Philips Telecommunicatie Industrie in Hilversum aan vraagstukken van telefoonverkeer. Van 1957 tot 1973 was hij hoogleraar zuivere en toegepaste wiskunde en de mechanica aan de TH Delft, en van 1973 tot zijn pensionering in 1988 was hij hoogleraar besliskunde aan de Universiteit Utrecht.
In 1969 verscheen The Single Server Queue. Dit monumentale werk, waarmee hij internationaal voorgoed zijn naam vestigde als de theoreticus van dit terrein, was een toonbeeld van streng wiskundige behandeling van wachttijdtheorie. Het heeft enorm veel betekend voor de groei van de wachttijdtheorie tot een volwassen wiskundige discipline.

In zijn Utrechtse jaren deed Cohen veel onderzoek naar tweedimensionale random walks en de toepassingen daarvan in de wachttijdtheorie en communicatie tussen computers. Dankzij zijn stugge doorzettingsvermogen en zijn grote bedrevenheid in complexe functietheorie, slaagde hij erin een oplossingsmethode te ontwikkelen voor een grote klasse van tweedimensionale random walks en modellen van wachtrijen, zoals het model van de kortste rij. In deze methode werd het bepalen van tweedimensionale transformaties van kansverdelingen vertaald in het oplossen van de tweedimensionale randwaardeproblemen, zoals Dirichlet-, Riemann-Hilbert- en Wiener-Hopf-randwaardeproblemen.

Na zijn pensioen bleef Cohen zeer actief bij dit onderzoek betrokken. Veel energie stak hij in onderzoek naar kansverdelingen met ‘dikke staarten’, een onderwerp waaraan hij reeds in de jaren zeventig pioniersarbeid verrichtte.

Wim Cohen ontving de AKZO-prijs, een eredoctoraat van het Technion, en een ‘Lifetime Achievement Award’ van de ITC, de Internationale organisatie van Teletraffic Congressen.

Bronnen

  • Boxma, Onno and Ryszad Syski (eds.). "Queueing Theory and its Applications. Liber Amicorum for J.W. Cohen." CWI Monographs 7, Amsterdam: North-Holland, 1988.
  • Boxma, Onno J. and Ryszard Syski. "Obituary: Jacob Willem Cohen." J. Appl. Probab. 38 (2001), 1-5.
  • Syski, Ryszard."Remembering Wim Cohen." J. Appl. Math. and Stoch. Anal. 14:1 (2001), 1-9.
  • Boxma, Onno J. Nieuw Archief voor Wiskunde 5 (2001) 21.

Publicaties

  • The Single Server Queue. Amsterdam: North-Holland Publ. Co, 1969. [2nd ed., 1982]
  • "Some samples of modelling." In The Craft of Probabilistic Modelling, edited by J. Gani. Berlin: Springer,1986.

 

Auteur: Onno Boxma

Laatst gewijzigd: JK november 2018